maanantai 10. lokakuuta 2011

Spinozan kintereillä



 '' Spinoza on suurista filosofeista jaloin ja rakastettavin. Älyllisesti ovat jotkut toiset olleet häntä etevämpiä, mutta eettisessä katsannossa hän on ensimmäinen. Luonnollisena seurauksena oli, että häntä hänen eläessään ja sata vuotta hänen kuolemansa jälkeen pidettiin kauhean pahana miehenä.''

-- Bertrand Russell, Länsimaisen filosofian historia II.

Lainasin monta, monta vuotta sitten pienestä kyläkirjastosta iloisen kellanoranssin ohuehkon läpyskän, jonka kirjoittaja oli Juhani Pietarinen ja nimi kutsuvasti ”Ilon filosofia”.  Siinä Pietarinen selitti Baruch Spinozan keskeisiä ajatuksia siitä miten jumala on kaikkialla ja miten ilo lisää ihmisen elinvoimaa ja että ”ilo on jumalten kipinä, sytyttävä ja kuolematon voima”. Spinozan mukaan mitä enemmän ihminen pystyy kokemaan ja tuntemaan elämässään iloa, sitä paremmin hän pystyy käyttämään kasvupotentiaaliaan ja kehittymään. Ja kasvaessaan ja kehittyessään tuntemaan yhä suurempaa iloa, sillä pointti on juurikin siirtymisessä , ei niinkään perillepääsyssä. Oi onnea! Olin löytänyt lempifilosofini! Sattumalta. Sitä ennen en ollut mistään Spinozasta kuullutkaan. Ja voi miten väärinymmärretty hän olikaan, häntä pidettiin kauheana rienaajana ja jumalankieltäjänä, vaikka hänhän näki jumaluutta KAIKKIALLA! Ja hänkin oli horoskoopissa jousimies! Jossain on sanottu, että Spinoza on hyvin vaikeasti tajuttava filosofi, mutta ottakoot kaikki vain Juhani Pietarisen oranssin läpyskän kauniiseen kätöseensä ja lukekoot siitä. En minäkään kaikkia Spinozan aivoituksia tajua, mutta ei se minua haittaa. Tiedän hänen olevan lempifilosofini ja se riittää.
Sen verran olen toki valmistautunut kinkkisiin filosofisiin keskusteluihin, että jos joku kysyy mielipidettäni vaikkapa Spinozan ”geometrisesta esityksestä metafysiikasta ja etiikasta” tiedän sanoa, että: ”Joo-o, on se minustakin kyllä niin, että ihan vallan... siis todellakin!”. Mutta ei minun tarvitse. Ei kukaan tunne Spinozaa niin hyvin, että lähtisi hänestä kinaamaan. Kaikkein tärkein aikaansaannos Spinozalla henkilökohtaisessa elämässäni on se, että hän on saattanut minut yhteen mieheni kanssa. Kaikki lähipiirissäni tuntevat tämän tarinan, mutta kerron sen silti vielä kerran.
Kuten olen jo maininnutkin, työskentelimme yhdessä monta vuotta ennen kuin meistä tuli pari. Mies opettaa myös filosofiaa. Niinpä ryntäsin opettajainhuoneeseen aivan kiihdyksissäni luettuani Juhani Pietarisen Spinoza-kirjan ja henkäisin: ”Arvaa, kuka on lempifilosofini!!???”. Ja mies, joka korjasi kokeita tai teki jotain muuta, joka vaati keskittymistä, ei vaivautunut edes nostamaan katsettaan, vaan totesi vain itsestäänselvyytenä, että: ”No Spinoza”, aivan kuin olisin kysynyt jotain täysin banaalin itsestäänselvää, kuten vaikka että kumpi on parempi ketsuppi Felix vai Heintz? (Ja tähän en edes alennu antamaan oikeaa vastausta, se on niin ilmiselvää).  Ja minä haukoin henkeäni epäuskoisena a) koska hän ylipäätään tiesi Spinozan ja b) koska hän osasi arvata oikein (sillä pakkohan hänen oli filosofian opettajana tietää jokunen muukin filosofi).  Silmät renkaina ihmettelin, että MITEN hän voi tietää ja hän sanoi (edelleenkään vaivautumatta nostamaan katsettaan papereistaan), että eikö se nyt ole ilmiselvää.  Ja silloin minä tietysti tulistuin ja tivasin, että jos on kerran ollut niin ilmiselvää, että minulle on olemassa mittatilausfilosofi, niin miksei hän ole vaivautunut kertomaan minulle asiasta ja hän puolustautui sillä, ettei hän voinut tietää etten minä tiedä mitään Spinozasta (hah, ikään kuin kaikki muut muka tietäisivät).  Mutta kyllä minä pidin sitä jonkinlaisena merkkinä, että tuo ihminen tuntee minut paremmin kuin kukaan muu (ja kyllä hän ärsyttävän hyvin tuntuu tuntevankin) ja kun täytin neljäkymmentä, menimme juhlimaan Amsterdamiin, ja yksi syy siihen miksi juuri Amsterdamiin oli (eläintarhan lisäksi) se, että sinne oli justiinsa pystytetty Spinozalle patsas.  Kuvasta näette millainen (pyydän kiinnittämään erityishuomiota viitan kauniisiin pikkulintuihin ja kukkasiin).

Van Morrison "Englightenment": http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=8DmLMIiNLWQ

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti