torstai 11. lokakuuta 2012

Muista unohtaa kaikki

 
Olin eilen Kiasmassa kuulemassa Osmo Rauhalaa ja tutustumassa hänen uuteen näyttelyynsä. Osmo Rauhala on ihana! Hän puhui paljon kielestä ja koodistoista ja miten jännittävä selitys maailman synnylle lukuisten eri tarinoiden ja hypoteesien ohella on se, että ”ALUSSA OLI SANA” (lieneekö se sana tosin ollut ”dna”?) ja hän selosti kirjoitetun kielen syntyä (miten se sai alkunsa eläinten jäljistä) ja pohti mitättömyyttämme ja voimattomuuttamme virusten mahdin rinnalla ja taiteen merkitystä noin laajemmalti, että mikähän siinä on, että jo kivikaudella on tehty luolamaalauksia ja veistetty mammutinluusta hevosia, vaikka takuulla siinä puuhastellessa on mennyt useampikin villisika sivu suun ja että voihan sitä ajatella, että yhteisössä on aina  ollut tilaa muutamalle liikaa huumaavia sieniä nauttineelle taivaanrannan maalarille, mutta entäs ne VALTAVAT rinteisiin  kalkkikivestä laaditut taideteokset, joilla ei oikeasti ole mitään varsinaista käyttöä ja joiden kyhäämiseen on tarvittu koko yhteisön aikaa ja työpanosta. Niitä on pelkästään Englannissa yli viisikymmentä ja yksi niistä on Uffingtonin Valkoinen hevonen Dorsetissa (mistä tuli mieleen, että jos jaksan joskus juosta puolimaratonin, voisin antaa itselleni lahjaksi helikopterin, jolla voisin tutustua tähän  kiintoisaan aiheeseen, josta minulla ei ennen eilistä ollut hajuakaan. )
 
 
Lisäksi Osmo kertoi bushmanneista, joilla ei ole kuolemanpelkoa sellaisena kuin se länsimaissa esiintyy. Että he elävät sopusoinnussa luonnon kanssa sitä kunnioittaen eivätkä kasaa itselleen ja jälkipolville sen tyyppisiä paineita kuin että lapsi pitää panna kolmivuotiaana laadukkaaseen päiväkotiin, jotta hän myöhemmin menestyy koulussa, jotta hän pääsee opiskelemaan itselleen mielekkään ja hyvän ammatin, jotta hän voi ansaita paljon rahaa ja varmistaa itselleen turvalliset ja lokoisat eläkepäivät. Bushmannien elinikäennuste on toki lyhyempi kuin meillä, mutta se elämä on mielekästä (he työskentelevät kolme tuntia päivässä ja loppu aika otetaan rennosti ja vietetään perheen parissa) ja tasapainoista.
Kotona yritän kertoa väkisin bushmannijuttuja miehelle, vaikka hän ei ole ollenkaan vastaanottavaisessa tilassa, sillä Urho Tv:ltä tulee TPS-Kärpät. Hän yksinkertaisesti kieltäytyy kuuntelemasta tätä viimeistä juttua, joten sujautan sen tänne blogiin: Vaikka bushmannit eivät siis pode varsinaista kuolemanpelkoa, kyllä hekin varmasti kokevat kuolemankauhua kun ollaan vaikkapa kuristajakäärmejahdissa. Kuristajakäärmeitä pyydystetään nimittäin kuulemma niin, että syötiksi luolan suulle pannaan mies. Puolessa tapauksista mies vetää kuristajakäärmeen mukanaan luolasta, puolessa kuristajakäärme miehen mukanaan luolaan.
Mutta Osmosta vielä. Hänessä on parasta se, että hän elää vaivatta todeksi sitä tosiseikkaa, että harva meistä on selkeästi joko-tai -tyyppi monenkaan asian suhteen. Meissä on kaikissa niin paljon potentiaalia, että liian tiukat raamit johtavat itsemme tukahduttamiseen ja se taas masentaa ja vieraannuttaa meidät todellisesta itsestämme. Osmo ei hermoile, että olenko minä  kaupunkilaispoika vai maalaispoika ja taiteilija vai perheenisä ja sitä vai tätä. Hän on luontevasti sekä siurolainen luomuviljelijä, että new yorkilainen taiteilija.  Ja maalaa peuroja, koska ne ovat olleet hänelle tärkeitä siitä lähtien, kun hän lapsena näki Disneyn Bambi-elokuvan.

Ai niin ja tuosta otsikosta vielä. Se on kuvassa näkyvän pääskysaiheisen teoksen nimi ja se viittaa antiikin filosofiin Plotinokseen, joka oli kuulemma sitä mieltä, että ”muisti on niitä varten, jotka ovat unohtaneet.”

PS. Mies kertoi lukeneensa blogini ja raportoi "kauheasta möhläyksestä", nimittäin eilisestä pelistä. Se siis EI ollut TPS-Kärpät, vaan Kärpät -TPS eikä se edes tullut UrhoTV:stä vaan netistä. Olin ihan, että oletko tosissasi ja että tekevälle sattuu, mutta että tämän tason "möhläyksen" vuoksi en aio menettää yöuniani, on niitä paljon pahempiakin (miettikää nyt vaikka Talidomidin ja DDT:n kehittäjiä), mutta tulipa nyt sitten oikaistua.
 
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti