keskiviikko 25. joulukuuta 2013

Arvannet kai sen...


Jouluaatto on jo takana ja –päiväkin melkein. Kalkkunan kanssa selvittiin miten kuten. Ensin se vietti yön jättikattilassa brinessä (mikä se semmoinenkin sana muka on?) ja sitten se täytettiin omenan ja aprikoosin palasilla, leivänmuruilla, hasselpähkinöillä, voilla ja yrteillä ja samaa sössöä laitettiin uunipellille sen viereen uunijuuresten, ruusukaalien, herkkusienten ja rosmariinilla maustettujen porkkananpalojen sekaan. (Minulla olisi ollut hieno kuvakin kalkkunasta brinessä, mutta se on otettu puhelimen kameralla enkä yllättäen saa siirrettyä kuvaa koneelle, vaikka viimeksi sain ihan hyvin. Olenko koskaan maininnut, miten INHOAN olla teknologian sätkynukkena?) Sitten kalkkuna pantiin uuniin ja itse lähdimme kaupungille katselemaan jouluikkunoita ja miten ihmiset vielä säntäilivät sinne tänne kunnes yhtäkkiä kaupunki ( tai no joo,  oikeastaan Stockmann )
 
tyhjeni ja väkeä oli enää Kitty’s baarissa, jonka pihapöydässä lämmittimen alla mekin nautimme jouluoluet
 
ja soitimme parit jouluntoivotuspuhelut ennen kuin kuljimme pelottavan tyhjiä maanaluskäytäviä myöten Kaivopihalta Kamppiin jonka kahteen saakka avoinna olleesta K-marketista ostimme vielä karpalohyytelöä kalkkunan seuraksi, mikä olikin hyvä, sillä alituisesta nesteillä valeluista huolimatta siitä tuli aika kuivaa. Hyvää se silti oli, varsinkin täyte, mutta kun ryhdikkäälle linnulle oli vähän  näytetty puukkoa, se romahti kummalliseksi kasaksi. Ehkä me paistoimme sitä liian kauan?
Pukki toi monta pakettia,  paljon kirjoja, joista olin tosi tohkeissani ja villasukkia ja vaellustarvikkeita ja pelejä ja miehelle hänen lelukaupassa monesti hypistelemänsä pienen kassakaapin, jossa on ”salainen” numerolukitus (siis salainen muille paitsi niille jotka  osaavat lukea ja hiukankin englantia...).
Mies sai ihanan lahjan sukulaisiltaan. Vanhoja kaitafilmejä oli siirretty dvd:lle ja saimme ihailla miestä hänen valkoisella turkisreunuksella ja tupsulla koristellussa taivaansinisessä talvihaalarissaan tekemässä lumilinnaa ja laskemassa mäkeä isosiskonsa kanssa ja näin miehen edesmenneet vanhemmat ja isoveljen (hänhän oli yllättävän KOMEA!) tekemässä juttuja. Ja sen miten isosisko on opettanut pikkuveljeään ajamaan pyörällä silloisen Kauniaisten kodin edessä ja miten mies on jo silloin ollut silminnähden innostunut polkupyörän tarjoamasta vauhdista. Mutta on se kyllä ollut kankea jo pienenä ja vähän pihalla kaikesta mitä on meneillään (siis mies, ei sisko joka oli ihanan raikas, suloinen  ja hyväntuulinen ja silminnähden liikuttavan kiintynyt pikkuveljeensä) .
 
Aattona satoi koko illan vettä, joten emme lähteneet Hietaniemen hautausmaalle kynttilämme kanssa, vaan odotimme joulupäivään.
Haudalla oli miehen siskon ennen Ouluun lähtöään tuoma öljykynttilä sateen jäljiltä sammuneena ja kyljellään. Näimme paljon vaivaa päät yhdessä yrittäen sytyttää sen uudelleen, ja lopulta onnistuimmekin. Miehen mielestä liekki oli kuitenkin turhan vaatimaton, joten hän kaivoi takin taskustaan vähän paperia ja nakkasi sen öljykynttilän sisään. Se sytytti kauhean roihun joka loimotti ja riehui levottomana muiden hillitysti palavien kynttilöiden keskellä ja sulatti muovin kynttilän ympäriltä ja kärytti ja oli ihan kauhea ja minä riiputin päätäni muka hartaana mutta  sähisin miehelle kiivaasti toisesta suupielestäni että ”tukahduta se HETI!!!!” johon hän epävarmalla äänellä, että kyllä se tuosta varmaan itsekseen kohta asettuu... Mutta kynttilä yltyi vain ja minä sanoin että nyt otat tuon lasilyhdyn tuosta ja tukahdutat sen sillä ja hän sanoi että tukahduta sinä jos se kerran niin kätevästi käy ja minä yritin, mutta tuli pursuili esiin lasilyhdyn sivuilta ja takaa ja minä olin aivan raivona miehelle ja kähisin että katso nyt, hullu, koko kivi kärventyy kohta aivan mustaksi ja mies sanoi, että pitäisiköhän huiskia noilla havuilla johon kivahdin että ei TOSIAANKAAN, kohta roihuaa koko hautapaikka ja samalla yritimme näyttää siltä kuin kaikki olisi aivan kontrollissa (ihmiset kurottelivat päitään uteliaina meidän suuntaamme) ja lopulta mies otti lasilyhdyn uudelleen ja laittoi sen tällä kertaa sivuttain ja viimein roihu sammui ja saatoimme huoahtaa helpotuksesta ja ryhtyä raapimaan sulanutta muovia pois hautakivestä.  Soitin miehen siskolle ja kerroin mitä oli tapahtunut ja hän nauroi ja sanoi että perjantaina hän oli tuonut hienoja jalohavupuun oksia haudalle ja järjestellyt ne taitavasti ja kauniisti, mutta kun hän oli kohottanut katseensa, hautakivessä olikin lukenut aivan tuiki tuntemattomien ihmisten nimet. Hän oli erehtynyt haudasta ja alkoi kiireesti keräillä havujaan kasaan, kyräillen koko ajan sivuilleen ettei kukaan vain näe ja kuvittele että tuolla tuo törkeä nainen varastaa havuja toisten haudalta! 
Tämä on vasta alkusoittoa...
 Kenny Rogers & Dolly Parton: The Greatest Gift of All:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti