torstai 29. marraskuuta 2012

Onnistumisen iloa


Kurkistin  äsken vähän Mark Levengoodin kirjaa ”Riemujen rikkaus ja surujen summa” (= ahmin kannesta kanteen) ennen kuin kääräisin sen pakettiin eräälle, joka viettää syntymäpäiväänsä itsenäisyyspäivänä ja joka aina pienenä luuli, että koko maa liputtaa hänen kunniakseen ja jota sen johdosta  joutui ojentamaan, että ei se sinun takiasi ole, senkin pöllö, vaan Suomen. No, nyt hän täyttää 39 ja tietää varsin hyvin että liput ovat isänmaan kunniaksi, mutta nyt minä olisinkin jo myöntyväinen pieneen leikkiin ja valmis sanomaan, että tottakai ne kaikki ovat SINUA varten.  Kumminkin, pieni katsaus Markin kirjaan. (Asianomainen, varo juonipaljastuksia!)

Mark kertoi miten oli parikymppisenä muuttanut Ruotsiin ja päässyt Farstan sairaalaan pitkäaikaissairaitten osastolle joksikin apulaisen apulaisen apulaiseksi. Kun osastonhoitajalle selvisi, että Mark on maahanmuuttaja, hän passitti tämän pakolliselle ”ruotsia maahanmuuttajille”-kurssille, eikä auttanut yhtään, vaikka Mark yritti selittää, että ruotsi on ainoa kieli, jota hän osaa ja jota on puhunut koko ikänsä äidinkielenään. Ohjeistuksessa sanottiin, että kaikkien maahanmuuttajien tuli osallistua kielikurssille ja siellä Mark istui muiden joukossa ja toisteli perässä että ”pöytä” ja ”lusikka” ja sai paljon kehuja, oli suorastaan kurssinsa priimus, mutta mitään varsinaista oppimisen iloa hän ei päässyt kokemaan.  Ja hän tunsi itsensä rumaksi ankanpoikaseksi, josta oli hyvää vauhtia kasvamassa joutsenen sijaan iso ruma ankka. Ja nyt kun asiaan on tullut vuosien myötä perspektiiviä, hän ymmärtää mistä se johtui. Joutseneksi kasvetaan vain kun joudutaan vähän venymään ja opettelemaan ihan uusia asioita joissa joutuu ensin olemaan hävettävän huono voidakseen sitten edistyä ja saavuttaa uusia taitoja. Ja se epämukavan venymisen jälkeinen onnistuminen tuottaa iloa samaten kuin se, että joku näkee sinut ulkoapäin ja uskoo sinun sopivan tosi hyvin johonkin. Kuten vaikka koulun esitykseen tai johonkin työhön tai vaikka Lucia-neidoksi, kuten Markin luokkatoveri Tina Lax, joka sopi niin mainiosti opettajien mielestä Luciaksi, että sai kunnian niin monena vuonna peräkkäin, että katkeroituneet luokkatoverit alkoivat happamina jupista, että jaha, 13. joulukuuta vietetään taas Tina Laxia.... Ja Mark on keksinyt oivan koston: hän järjestää luokkajuhlat, joissa jokainen on saa olla Lucia, paitsi Tina Lax, joka saa luvan istua ainoana katsomossa ihailemassa muiden esityksiä.
 Mutta nyt on aika rientää lelukauppaan kahmimaan omia onnistumisen kokemuksia. Sellaisen saa vaikkapa kun asiakas innostuu esittelemästäni eläinbingosta tai palapelistä tai kaloista, joita saa onkia ongella jonka päässä on magneetti tai pehmosiilistä tai kukkatatuoinneista tai koottavasta avaruusraketista ja kehuu vielä lahjapakettiakin hienoksi. Ja pomo kiittelee vuolaasti kaikesta mahdollisesta ja jos häneltä saa tekstiviestin työn ulkopuolella, se on jotain sellaista, kuin että sopiiko että hän vie meidät syömään Primulaan töiden jälkeen tai että tule käymään, jos ehdit, hänellä on yllätys (elokuvaliput) ja eilen hän toi meille leivokset ja toissapäivänä takahuoneesta kuului hätääntynyt kirkaisu ja kun riensin paikalle katsomaan mitä kamalaa oli tapahtunut, kävi ilmi että hän oli juuri huomannut henkilökunnan makeisvaraston olevan uhkaavasti loppumaisillaan, ja hän lähti heti paikalla täydentämään varastoja... Niin hirmuinen pomo minulla tätä nykyä on. Mutta takaisin ihanan Mark Levengoodin kirjaan, eräs on onnenpekka kun pääsee kohta lukemaan sitä ja suosittelen kyllä kaikille muillekin, että hankitte jonkun Markin kirjoista kaamosta valaisemaan.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti