keskiviikko 2. heinäkuuta 2014

Pudotusuhan alla


Tiedän, että viime kerrasta on jo tovi. Sallinette pienen puolustuspuheen tähän alkuun.
Ensinnäkin, en ole voinut todentaa olemisiani ja menemisiäni tuttuun tapaan kuvin, sillä kuten kerroinkin, vanha liila Olympukseni meni rikki eikä uusi pinkki Olympukseni ole vieläkään saapunut, vaikka tilasin sen jo kesäkuun alussa (järkkäriä ei lasketa – liian painava, eikä kännykän kameraa – liian valjuja kuvia). Minähän kernaasti soisin asioiden hoituvan ilman että niitä tarvitsee erikseen varta vasten ryhtyä hoitamaan, ja siksi odottelin tähän asti ennen kuin aloin kysellä kamerani perään. Kuulemma postin kömmähdys, olivat unohtaneet ilmoittaa minulle, että paketti on haettavissa ja kun en hakenut, lähettivät sen lopulta takaisin liikkeeseen. Nyt se on taas matkalla tänne päin. Mutta osittain oma vikani, mitäs menin vastoin parempaa tietoani tilailemaan tavaraa postitse Merkuriuksen perääntymisvaiheen aikana!


Lisäharmia aiheuttavat, kuten niin usein, tietokoneet. Kyllästyin tähän vanhaan, virusten syövyttämään ja kovakouraisen käsittelyn runtelemaan, tulikuumana hehkuvaan ja omia aikojaan sammuvaan rakkineeseen ja hankin impulssiostoksena uuden sillä välin kun mies oli jokakesäisellä "poikien retkellään" Tallinnassa. Mutta  uusi kone kauhistuttaa minua! Menen ihan lukkoon kun pitäisi tehdä sillä jotain. Se on niin erilainen. Ja nopea. Ja arvaamaton. Ja turhan kärkäs ehdottelemaan oma-aloitteisesti kaikenlaista kummallista. Ahdistavaa! Nytkin kirjoitan tällä vanhalla, tämän ääriään myöten kuormitetussa muistissa ovat talletettuina vaelluskuvani, joilla ajattelin koristella tekstini ja you tube suosikkilistani ja kaikki tärkeä, jota en kuitenkaan halua siirtää uuden koneen rasitukseksi, pelkään, että se saa tästä koneesta jonkun tartunnan... 
Traktorin rekisterikilpi
Kolmanneksi, ei tässä nyt niin hirveästi ole ollut aikaakaan kirjoitella, kun on joka aamu pitänyt kerätä vaelluksenjälkeisen pakkomielteensä ajamana 10 000 askelta askelmittariin, mikä minun töpöaskelillani tarkoittaa puolentoista tunnin tepastelua. Vähän alle, jos juoksee myös. Turha luullakaan, että sen saisi kasaan käyskentelemällä mökin tiluksilla. Ei vaikka omasta mielestään olisi hyvinkin aktiivinen ja kuskaisi monta kottikärryllistä rikkaruohoja kompostiin. Sitä ei saa kasaan, vaikka kävelisi kahden kilometrin matkan kirkonkylän K-markettiin ja takaisinkin. Niin tiukassa on kymmenentuhatta askelta! Joten kun aamulla herään, kirjoitan aamusivuni (kolme A4-sivua tajunnanvirtaa), juon kahvin, lähden ulos puoleksitoista tunniksi, menen suihkuun, syön aamupalan ja puen, onkin jo korkea aika lähteä avaamaan lelukauppa eikä siinä mitään blogeja enää ehdi kirjoitella. Ja iltaisin minusta ei yleensä ole mihinkään. Nyt takaraivossani alkoi kyllä ikävästi kaikua se vanhan kansan sanonta ” Kyllä sika syitä löytää – maa roudassa, kärsä kipeä...”, joten nyt stoppi selityksille!
Olimme viime viikonloppuna mökillä ensimmäistä kertaa sitten huhtikuun. Puutarha oli lievästi sanottuna rempallaan. Mutta eipä hätää, revin raivoisasti muutaman kottikärryllisen verran enimpiä heiniä ja voikukkia ja koiranputkia keskeisimmiltä kukkapenkeiltä ja istutin yhtä sun toista valmiiksi kukkivaa kasvia ensiavuksi, muun muassa upeita oranssina hehkuvia olkikukkia. En ole niin ylpeä puutarhuri ettenkö  turvautuisi hanakasti kepulikonsteihin,  jos omat esikasvatukset ja kylvöt ovat jääneet väliin tai menneet pieleen. Ja äsken töistä tullessa ostin alakerran kukkakauppa Andantesta varrellisen purppuraisen verenpisaran, jonka aion seuraavalla mökkireissulla iskeä keskelle kukkapenkkiä. Kurkkasin tänään ennakolta Lidlin sähköistä tarjouslehteä, ja huomisesta alkaen siellä on hintarysähdystarjouksessa laventeliruukkuja! Kolmen ruukun kassi 4,99. Siunattu Lidl! Menen heti aamusta hakemaan kaksi kassia. Vähintään. 
Los Röttelös
Viime aikoina olen mässäillyt nautiskellen myös viihdekirjallisuudella. Ensin luin Liza Marklundin ”Ajojahdin”. Liikaa kidutuskuvauksia ja liian vähän kaupunkikuvausta minun makuuni, lisäksi Annikan ex-mies Thomaksesta on sukeutunut ikävä, katkeroitunut sekopää. Sitten luin Marianne Cederwallin toisen romaanin ”Tästä talvesta tulee musta”, jonka seurauksena innostuin taas Lapista ja muistelin, että Martina Haagkin kirjoitti sen pohjoiseen sijoittuvan romaaninsa ja kun googletin (on se minulla hyllyssäkin, mutta en viitsinyt vaivautua kahta metriä ylös koneelta jossa olin jo valmiina etsiskelemässä halpoja lentoja Kirkkoniemeen tai jonnekin, edes Rovaniemelle tai Kiirunaan), sain selville että siitä on tekeillä elokuva! Jonka pääosissa ovat Martina itse ja Ola Rapace! Joka esittää poromiestä! Mökillä luin vielä hyvän brittidekkarin ”Kylmää valoa”, jossa juotiin alvariinsa teetä,  ja maaseutuelämän innoittamana sikäläiseltä kirpputorilta ostamani Marja-Leena Lempisen kirjan ”Näköalapaikka maalla”, jossa hän esittää ajatuksiaan nykyelämästä ja ihmisen onnellisuudesta/onnettomuudesta ja luonnosta samaan tyyliin kuin Pentti Linkola ja Kaarina Davis, joiden kirjojen viereen minä aionkin Marja-Leenan hyllyyni sijoittaa.
Fiini kaupunki - Pamplona
Tjaah, mitäs muuta? Ai niin tuo otsikko. Innostuin mökillä grillaamaan. Ei olisi pitänyt. Kolistin pussin pohjalta viimeiset grillihiilet hontelon grillimme mahaan. Etsiskelin turhaan sytytysnestettä. Vaivauduin jopa kellariin, mistä  muistona päässäni on edelleen kuhmu. Tungin hiilten sekaan vähän munakennosta repimiäni suikaleita ynnä paperitolloja ynnä tikkuja ja lastuja liiterin lattialta ja ajattelin (aivan oikein!), että eiköhän se näillä syty. Loimotus ei ottanut laantuakseen, joten laitoin vain ritilän paikoilleen ja makkarat siihen. Kohta ne jo houkuttelivatkin miehen katkullaan esiin saunamökistä. Makkarat paahtuivat hetkessä yönmustiksi ja rapeiksi. Seuraavaksi vuorossa olivat lihat. Ne taas eivät ottaneet kypsyäkseen ollenkaan, kuten ei myöskään pannukakku, jonka olin pannut uuniin paistumaan jälkiruuaksi, kun olin unohtanut ettei siitä rakkineesta ole ollut mihinkään enää vuosikausiin. Pannukakku oli hiiltynyt pohjasta pikimustaksi kun sen pinta vielä aaltoili nestemäisenä. Mies keräsi pannukakun pintakerroksen paistinpannuun, ja paistoi sen siinä kypsäksi. Tulos muistutti vähän palanutta munakokkelia. Mies katseli mustia makkaroita, harmaita pihvejä ja möykkyisenä tutisevaa "pannukakkua" ja  kysyi, että jos tämä olisi nyt sellainen telkkarin kokkiohjelma, niin pelottaisiko sinua, että saattaisit joutua pudotusuhan alle? Hah hah. Grillaus on kyllä vihoviimeistä ja täysin yliarvostettua puuhaa.
Los Röttelös
Fiini kaupunki - Leon
Vaellus värittää edelleen elämäämme ja muistelemme yhä miltei päivittäin eri juttuja ja paikkoja. Vuoristokylien siunattuja baareja, joissa oli aina valtava takkatuli loimottamassa ja lämmittämässä ja televisio kovalla. Fiinejä kaupunkeja ja pikku kyliä, joille annoimme yleisnimityksen ”Los Röttelös”, kun emme millään jaksaneet tarkastaa, saatika muistaa niiden oikeita nimiä. 
Fiini kaupunki - Burgos
Kummallakin on vähän haikea olo siitä, että vaellus on takanapäin. Mies kysyi, että mitä tekisit toisin, jos saisit muuttaa jotain, mutta en minä oikein osannut muuta vastata kuin että kävelisin lujempaa ja pitempään. Ja sekin oli olevinaan vitsi.
Los Röttelös
Sonia Choquette on kirjoittanut omasta, viime vuoden toukokuussa tekemästään vaelluksesta kirjan ”Walking home” joka ilmestyy syyskuussa. Odotan kovasti, jännä lukea hänen kokemuksistaan kun omatkin ovat vielä näin tuoreessa muistissa. Ja se Martin Sheenin "The Way" täytyy hankkia kanssa.

Juice ja Mikko: Mä lähden maalle: https://www.youtube.com/watch?v=Q0O5YTr4ZXc

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti