maanantai 23. marraskuuta 2015

Kauniin elämän henkilöitymä?


Ihanat naiset muovikoteloissaan
Ihanaa, että nyt siirrytään taas viekkaan ja laskelmoivan skorpionin merkistä hyväuskoisen hölmön, jousimiehen merkkiin. Oikein tunnen miten saan taas olla elementissäni. Äskettäin innostuin Narinkkatorilla kuullessani hevosen kavioiden kopsetta, että kohta tulevat Koffin hevoset! Pyörin hyvän aikaa akselini ympäri ja ihmettelin miksei hevosia näy ennen kuin tajusin kopseen kuuluvan jaloissani istuvan kerjäläisen pahvisesta kerjuukupista, jonka laitoja vasten hän rytmikkäästi kilisytti kolikoitaan. Hesarista luin kalliin rannekellomerkin mainoksesta, että "olemme rehellisiä neljä päivää" ja ehdin jo ajatella että no, onhan sekin tyhjää parempi, mutta tarkempi katsominen paljastikin siinä lukevan "olemme Helsingissä neljä päivää". Lelukaupassa on käynyt poikkeuksellisen paljon syntymäpäivälahjojen ostajia ja yksi oikein puuskahti, että voi hemmetti näitä syntymäpäiviä, oletteko te huomanneet että niitä on näin loppuvuodesta ihan hirveästi ja silloin aloin kiinnittää itsekin asiaan huomiota. Ehkä meitä loppuvuodesta syntyneitä on tosiaan aika joukko, tai sitten kyseessä on jokin uudehko ihmiö, mikä tarkoittaa sitä että joukossamme häärii paljon pieniä kieroja skorpioneja piikit pystyssä ja kömpelöitä jousimiehiä törmäilemässä ovenpieliin ja tiputtelemassa tavaroita. Varokaa!

Ne oikeat Koffin hevoset Bulevardilla

Olemme asettuneet uuteen kotiimme hyvin ja nyt entistäkin paremmin, kun kävimme viimein katsastamassa vuokraisäntämme usuttamina naapuriasunnon, jonka vuokralaiset muuttavat Kauniaisiin ja jonka hän kernaasti vuokraisi meille. "Koputatte vain oveen ja menette katsomaan" hän on sanonut toistuvasti, mutta eihän sellainen sovi meidän pirtaan ollenkaan! Varsinkin kun huonon äänieristyksen vuoksi olemme väkisinkin selvillä siitä, että kyseessä on sangen riitaisa pari. "Se on hienompi ja suurempi", vuokraisäntä houkutteli. Laitoin kohteliaan lapun postiluukusta että laittakaa viestiä milloin teille sopii tulla katsomaan asuntoa. Siitä on noin kuukausi aikaa. Mitään ei ole kuulunut. "He ovat aivan luotettavia ihmisiä, menkää sinne vain", vuokraisäntä jatkoi patistustaan ja kun hän taas eilen soitti, mies meni ja soitti naapurin ovikelloa kello kaksi iltapäivällä. Oven avasi myrtsi nukkumassa ollut  neitonen joka sanoi vain "I don't speak Finnish" ja että hänen poikaystävänsä tulee parin tunnin kuluttua ja kiskaisi oven kiinni. Menimme katsomaan joulukadun avajaisia siinä uskossa että valot syttyvät kello neljä ja sitten on paraati. Valot olivat pimeinä vielä vartin ylikin ja meille tuli kylmä ja lapset rääkyivät ympärillä, joten lähdimme kotiin ja mies sanoi, että pakko kai sinne on vielä yrittää ja nyt poikaystävä avasi oven ja oli ystävällinen ja näytti asunnon joka oli ihan kummallisen muotoinen ja rähjäinen. Ei kiitos! Ihanaa ettei tarvitse haluta muuttaa sinne! Tämä pieni pesä sopii meille hyvin ja kunhan ne tilaamani taidekuvat vielä tulevat, niin a vot!


Pikku pesämme
Lauantaina olin viettämässä ystäväpäivää Turussa. Minulle tuli niin kova kiire aamubussiin, että sieppasin pöydältä omien lukulasieni sijaan taskuuni miehen silmälasit. Syyllisyyksissäni ostelin sitten hänelle pitkin päivää tuliaisia, mutta koska hän ei loppujen lopuksi ollut moksiskaan ja oli löytänyt vanhat lasinsa hätävaraksi, annoin hänelle niistä vain osan ja loput laitan joulupaketteihin. Turun ystävän kanssa on ihanaa! Olemme kokeneet yhdessä monenmoista Laura Peterzens-studion kesätöistä graduangstiin ja avioeroihin asti.  Meitä naurattavat ja ärsyttävät samat asiat. Nyt ystävätär oli huvittuneen närkästynyt luettuaan jonkun (postimyynti)parfyymin luonnehdinnan. Tuoksun sanottiin sopivan naiselle, jonka "olemuksessa henkilöityy kauniin elämän taito". Pohdimme Samppalinnan kauniilla ja herkullisella brunssilla (salaatissakin oli pensasmustikoita, voitteko kuvitella, sellaisen salaatin aion tehdä itsekin joulupöytään!) mitä hemmettiä sekin muka on tarkoittavinaan. Me molemmat arvostamme tarkkaa ilmaisua. Ostimme Hansasta kimaltelevat ystävyyskorvakorut. Kävimme joulutorilla ja ostin puolukanvarvuista punotun joulukranssin. Lisäksi ostin Jonna Tervomaan ja Adelen levyt. Minulla oli niin kiire saada Adele esiin muovikääreestään, että viilsin levyn kanteen saksilla pitkän naarmun. Sitten kuuntelin levyä  kyyneleet silmissä, niin ihana se levy on! Ihmeellistä miten pitkään olen ollut ilman musiikkia kun kuitenkin se on ollut minulle aina todella tärkeää. Vuosikymmenet tuhlasin kaikki rahani ensin c.-kasetteihin, sitten lp-levyihin ja lopulta cd-levyihin. Nyt kun kaivoin vaaleanpunaisen lasten cd-soittimeni naftaliinista (= vaatekaapista), totesin kauhukseni ettei se toimi! Vain radio pelaa. Kuuntelin levyä sitten kuulokkeet päässä tietokoneelta ja itkeskelin Adelen tahdissa. Jonnaa en ole vielä ehtinyt kuunnella.
Ensilumi Turussa




Samppalinnan ensimmäiset brunssiasiakkaat
Toinen vaikuttava elämys on ollut Martina Haagin vastikään ilmestynyt "Det är något som inte stämmer"-kirja, jossa hän kertoo avioerostaan. Minusta suuri osa Martinan kirjojen viehätystä on ollut juuri siinä heidän kivan parisuhteensa kuvauksessa ja olin ihan tolaltani kun luin että Erik on jättänyt hänet rakastuttuaan työkaveriinsa, (ja Martinan pikkusiskon Bean ystävään!) Lotta Lundgreniin, jonka kanssa he tekivät sitä "Historieätarna"-sarjaa, joka minustakin oli tosi hauska ennen kuin kuulin että Lotta ja Erik ovat lyöneet hynttyyt yhteen ja Martina ja Lotan mies on jätetty kuin nallit kalliolle ja sen jälkeen se koko sarja juontajineen on ollut mielestäni aivan paska. Martina on ollut hiljaa koko erosta, tai antanut vain yhden kommentin, jossa on sanonut että koko juttu on hänestä "vidrigt", mutta kirjassaan hän saa suunvuoron. Se on hyvä kirja. Kammottava, mutta hyvä. Lukekaa.

Pikkusiskolta tuli viesti, jossa oli mediasisältönä kuva pyöreäpäisestä koiranpennusta. Hän potee koirakuumetta. Laitoin isosiskomaisen varoitteluviestin tyyliin, että "siinä on tosi kiinni sitten". Tietysti toivon hartaasti, että hän sortuu! 


Adele: When we were young: https://www.youtube.com/watch?v=DDWKuo3gXMQ


sunnuntai 15. marraskuuta 2015

Vierivä Kivi ja niin pois päin...


Lauantaiaamu Annankadulla

Olen vihdoin löytänyt diagnoosin viimeaikaiselle tyytymättömyydelleni. Se on tylsistys maximus ja sen aiheuttaja löytyy peilistä. Diagnoosin selvittyä olen aloittanut pontevan itselääkinnän. Siihen kuuluu virikkeellistä toimintaa, mielellään ennestään tuntematonta ja siten uudella tavalla stimuloivaa, ja minimiannos on kolme kertaa viikossa. Ei ole pahitteeksi, jos se on edes hiukan älyllistä. Apteekkini on Hesarin "Minne mennä"- palsta ja sieltä olen jo poiminut viime torstaina Heikki ja Maria Sarmannon "Light of Love"- konsertin Saksalaisessa kirkossa

 ja tämänpäiväisen yleisöluennon Aleksis Kivestä nykypsykiatrian silmin Lapinlahden sairaalassa. Hurmaavat valkotukkaiset herrat, turkulaispsykiatrit Ilpo Lahti ja Jukka Aaltonen, sekä Aleksis Kiven seuran varapuheenjohtaja Esko Rahikainen puhuivat innostuneina ja antaumuksella täydelle salille. Ah onnea! Olen liian pitkään laiminlyönyt akateemista puolta itsestäni, joka rakastaa  opiskella ja opettaa ja tutkia ja kuunnella asiantuntijoita. Miten olin saattanutkin unohtaa rakkauteni asiantuntijoihin ja asiantuntijuuteen! Bond-leffassakin sydämeni sykki vain nörtille Q:lle kun taas itse Bond jätti aivan kylmäksi.
Kumman kaa...? 
Mies tuli mukaan Lapinlahden sairaalaan ja jo pelkkä astumisemme luentosaliin sai sydämeni hypähtämään ilosta. Upea Lapinlahden sairaala on ollut satunnaisia päiväkotivuokralaisia lukuunottamatta liian pitkään tyhjillään. Se altistuu jatkuvalle ilkivallalle ja niin oli käynyt edellisyönäkin, kun joku oli paiskannut yhden osaston päätyikkunasta sisään ison kivenmurikan, eikä siinä vielä kaikki, myös Kiven kuva oli poltettu seinälle! Taiteilija oli joutunut tekemään tilalle uuden yötä myöten!



Nyt sairaalan tiloihin puuhataan jättimäistä mielenterveyden vaalimisen keidasta, mikä olisikin mahtava juttu!
Luentosalin ikkuna. Huomaa rikki kivitetty/ammuttu lasi!


Kauhistuttaa ajatuskin, että olisin missannut luennon ja katsonut koko viikon Kardashianit putkeen koneelta (mikä oli myös varteenotettava suunnitelma tälle päivälle ja luonnollisesti edelleen "to do"-listalla). Olen jo aivan pistoksissa mitä kivaa yllätystekemistä ensi viikko tuo tullessaan. Aion olla avoin ja ahnas erilaisille elämyksille. Lisäksi voin taas tutkia asioita myös itse, sillä minulla on kahdet Tigerista ostetut lukulasit! Tarve paljastui Denniksessä, missä kiukuttelin pöytäseurueelle, että eihän tätä ruokalistaa näe edes lukea! Ystäväpariskunnan mies kaivoi esiin lukulasinsa, ojensi ne minulle ja sanoi hyväntahtoisesti, että kokeilehan näillä...

Näkymä Aleksis Kiven huoneen ikkunasta. Täällä häntä "hoidettiin" 1870.
Lelukaupassa eteeni tuli niin älytön ongelma, ettei tosikaan! Olen jo pitkään suunnitellut, että jos Anna-Leena Härkönen tulee joskus liikkeeseen, kerron hänelle miten hyvälle tuulelle monet hänen kirjoituksistaan ovat minut saaneet. No, hän tuli, mutta palaute jäi antamatta. Syy ei kuitenkaan ollut ujouteni, vaan se, että samaan aikaan kaupassa oli Jonna Tervomaa popliinitakissaan! Olisin tietysti voinut sanoa aivan vilpittömästi, että myös sinun musiikkisi, Jonna, on tuonut vuosien varrella paljon iloa elämääni ja että mieheni pitää aivan erityisen paljon "Minä toivon"-musiikkivideostasi, jonka olen joskus linkannut blogiinikin.  Mutta kun Anna-Leena oli tuonut puotiin myös miehensä, Riku Korhosen, olisi hänellekin pitänyt tietysti antaa jotain kivaa palautetta! Vaan minäpä en ole lukenut Korhosta sitten hänen ensimmäisen romaaninsa, enkä siitäkään muista mitään ja kaiken huipuksi liikkeessä oli neljäskin henkilö, suurasiakas villakoiransa kanssa, jonka lukuisia ostoksia panin juuri pakettiin. Hänen kasvonsa eivät olleet ainakaan minulle julkisuudesta tutut ja hän nyt kuitenkin oli ainoa joka osti mitään, joten ei olisi ollut asiallista antaa hänen ymmärtää olevan jotenkin vähemmän tärkeä kuin muusikko ja kirjailijat. Mitä minä olisin hänelle voinut sanoa (olettaen, että olisin jo kehunut Anna-Leenan, Jonnan ja Rikun)? "Ja sinä siinä...sinulla on tosi kiva koira!". Lopputulema oli se, että tyydyin sanomaan:
- Hei hei, kiitos paljon! 
Voi jessus.
Pariisista sen verran, että miehen siskon poika oli perjantaina asentamassa meille Ikeasta ostettua seinävalaisinta tuohon pimeään keittiönurkkaan ja puntaroimme pitäisikö se panna pallo ylös vai pallo alaspäin.
- Minusta pallo alaspäin toisi tänne vähän pariisilaista kujatunnelmaa, siskonpoika sanoi ja minä sanoin että no laitetaan sitten niin, kun meille on tulossa se reilut kaksi metriä kanttiinsa-kokoinen pariisilaiskattomaisemakuvakin. Illalla ennen nukkumaanmenoa tulin vielä katsoneeksi koneelta lööpit, jotka tiesivät kertoa että Pariisissa on tilanne päällä. Laitoimme televisiosta kanavan, joka näyttää vuorokauden läpeensä Ranskan uutisia englanniksi. Hetkessä Pariisi olikin jo olohuoneessamme mutta tunnelma oli aivan muuta kuin mitä olin lähtenyt hakemaan sen seinäkuvan ja -valaisimen kautta. Harva asia horjuttaa perusturvallisuuttani enemmän kuin  neuvottomien uutisankkureiden takeltelu ja hermostunut sivuille vilkuilu suorassa lähetyksessä. Nyt emme taatusti ikinä unohda mitä Pariisissa perjantain ja lauantain välisenä yönä tapahtui. Eikä unohda kukaan muukaan. Eikä tietysti pidäkään.


Wilson Phillips: Hold on: https://www.youtube.com/watch?v=XQBvMob3YOE

maanantai 9. marraskuuta 2015

Pussimuusisaarnaaja




Terveisiä Tampereelta! Taas sai todeta miten paljon se eroaa Helsingistä. Annan esimerkin:
Ohimennen kuultu lausahdus Annankadun ja Iso Roban kulmassa: "Siis toi on so beyond not cool!"
Ja ohimennen kuultu mutkaton illanviettoehdotus Hämeenkadulla: "Ollaan meillä! Meillon leipää!" Heti tuli hyvä mieli, samoin kuin aiemmin syksyllä, kun kävelin Tampereen työväen teatterin laitaa ja kuulin yhtäkkiä takaani Ilmari Saarelaisen äänen ja hän kuulosti tietysti ihan Tankki täyteen- sarjan Juhanalta ja minä kävelin hymy huulillani kohti Hämeenpuistoa ja salakuuntelin sydämeni kyllyydestä mitä Immu jutteli työkaverinsa kanssa.
- Siinä oli se pieni liike missä oli aina ikkunassa  kauniita tavaroita. Tavattoman kauniita tavaroita...Semmonen vanhempi rouva piti sitä. Mää kattelin niitä kauniita tavaroita siinä ikkunassa joka päivä..
- No mitä sille liikkeelle sitten tapahtu?
- Emmäävaantiärä! Ehkä se rouva väsy pitään sitä tai jotain...
- No ostikko sää siältä ikinä mitään?
- E.
Mutta huomaa eron ihan vain ymprärilleen vilkaisemallakin. Siinä missä Helsingissä on jo turtunut näkyyn, jossa kireän housunpuntin ja jalassa olevan lenkkarin/tennarin välistä pilkistää kesät talvet viipale paljasta nilkkaa, Tampereella on tässä suhteessa enemmän liikkumavaraa. Vaikka muotitietoistakin väkeä löytyy, saa halutessaan olla vaikka kuinka juntti, koska porukka ei ota itseään turhan vakavasti. Tuulipuku lasketaan yhä aivan käypäiseksi kaupunkiasuksi, mikä oikein onkin, sillä turha niuhotus ja tosikkomaisuus eivät loppupeleissä  lisää kenenkään hurmaavuutta.

Mutta en minä ollut Tampereella arvioimassa katukuvaa, vaan suojelemassa äitiä, koska isä oli "Ollin atleettien" kanssa Tallinnassa, ja sitten tietysti onnittelemassa isää isänpäivän johdosta, kun hän sunnuntaina tuli takaisin virkistyneenä ja verkostoituneena (oli tutustunut moottoripyöräjengin johtajaan, joka oli antanut hänelle oikein käyntikorttinsakin. "Se kunnioitti vanhoja ihmisiä kovasti. Mää kysyin siltä, että tappeleeko ne aina siellä kerhotiloissa keskenään, mutta se sano että ei koskaan! Että ne tappelee ainoastaan muiden moottoripyöräjengien kanssa...). 

Äiti valitti olevansa rapakunnossa ja yritimme tehdä asialle jotain käymällä yhdessä pienillä kävelylenkeillä. 

- Haluatko mennä kiipeilemään tuonne leikkipuiston kiipeilytelineeseen?
- Haha...mulle on ihan tarpeeksi kiipeilytelinettä näissä portaissa...

Vein mennessäni paketillisen Lidlin pussiperunamuusia, koska ajattelin opettaa isän ja äidin sen käyttäjiksi. Se on niin kätevää! Tutustuin itse tuotteeseen vasta pari viikkoa sitten ja nyt minusta on tullut aivan hullu muusijauhesaarnaaja. Minulle ei riitä, että me itse söisimme silloin tällöin Lidlin pussimuusia. Myös vanhempien, pikkusiskon perheen ja lelukaupan pomon perheen pitää alkaa syödä sitä. Ja lelukauppapomon vanhempien! Ehkä olen ollut liian pitkään poissa lehteriltä ja se kanavoituu nyt tällä tavoin. Se on kyllä todella hyvä tuote! Ei lainkaan teollisen makuinen ja aivan naurettavan helppo valmistaa tavalliseen muusiin verrattuna. Kun sain pahimmat pussimuusihöyryni purettua (ja valmistettua ensimmäisen annospussin muusia näytöstyyliin, hyvä että ehdin takkini riisua) saatoin uppoutua kirjahyllyn reunalle kertyneisiin kuvalehtiin. ET-lehti on suosikkini. Luin todella hyvän haastattelun Birgitta Ulfssonista, jossa hän muisteli Tove Janssonia ja Tuulikki Pietilää ja toisen Antti Heikkilästä. Hän on asunut pienenä samassa talossa missä Tovella oli ateljee ja nyt hän muuttaa vaimonsa kanssa Hampuriin. Vaihteluksi! Eivätkä he ole enää asuneet pitkään aikaan Pellingissä, vaan Bulevardilla! Luin myös  taiteilija Alpo Jaakolan elämästä kertovaa kirjaa. Siinä Alpo kertoi miten hänen isänsä oli ryhtynyt heti sotien jälkeen pohtimaan millä menetetyn Karjalan saisi takaisin. "Mitä jos annettaisiin niille vaihdossa Ahvenanmaa?.....tai Pasila?!"

Näin pikkusiskoa kaupungilla, menin seuraksi kun hän purki kirpputoripöytänsä Tammelassa ja kiikutti loput tavarat nurkan taakse Fidaan. Kysyin lähtisikö hän uuden korskean Torni-hotellin taivasbaariin, jossa en ole vielä saanut käydyksi ja hän lupautui, vaikka olikin itse käynyt viikon mittaan siellä jo kahdesti. Sinne olikin kuulemma hyvä mennä ensimmäistä kertaa saattajan kanssa, sillä reitti oli hänen mukaansa "hivenen hankalahko". Ensisilmäyksellä näyttää siltä kuin hotelli olisi Tullintorilla, mutta on kuulemma turha luulla että sinne pääsisi noin vain torin poikki lampsimalla.
- Tuu perässä. Täytyy mennä ensin tästä S-marketin läpi...
- Et oo tosissas?!
Puikkelehdimme ensin myymälän kassojen editse ja sitten radan vartta ja lopulta olimme hotellin juurella ja sitten aulassa ja hississä matkalla 25.kerrokseen. Joimme jotkut vaaleapaahtoiset kahvit. On sinne kyllä pakko olla joku virallisempikin reitti, miten kukaan turisti muka koskaan muuten löytäisi perille?

Seuraavana päivänä menin taas kaupungille, tarkoituksenani käydä tapaamassa isoasiskoa ja poiketa ehkä kirpputorilla. Yhtäkkiä tunsin rinnassani kauheaa viiltelyä. Säikähdin oikein! Soitin miehelle:
- Mua viiltää rinnasta!
- Puristaako niin kuin vanne vai mitä?
 - Ei sieltä sisältä vaan päältä...
- Niin mutta sydämen kohdalta vai mistä?
- Mä oon täällä Itsenäisyydenkadulla, en mä voi tässä...no TISSISTÄ!
- Mitähän se..
- Se on takuulla rintasyöpä!
- Odota, mä googletan...mä soitan sulle sitten.
Menen isollesiskolle mukanani masentavat R-kioskituliaiset, kaksi pulloa Coca cola Zeroa, levy Maraboun suklaata ja kaksi pussia tupakkaa. Isosisko on laihtunut entisestään ja aikoo kuulemma laihtua vielä lisääkin, mutta ottaa kuitenkin suklaan riemuiten vastaan
- Onko sulla paha mieli jostain?
- Mulla on tissi kipeä. Mä pelkään, että siinä on jotain...Onko sua koskaan viiltänyt rinnasta?
- Voi voi, lukemattomia kertoja! Ei se mitään ole, tai se rauhanen vain tekee jotain...

Illemmalla, kun olen jo palannut vanhempien luo ja odottelemme äidin kanssa isää saapuvaksi, pikkusisko ilmestyy paikalle. Hän on ajautunut perheensä kanssa sanaharkkaan Jari "Bull" Mentula- proteiinipatukoista, erityisesti sitruuna-lakritsi-makuisista ja paiskannut oven kiinni perässään, hypännyt autoon ja istuu nyt sängyllä vaaleanpunaisessa collegepuvussaan, jota hän kutsuu "pissisasukseen". Kerron hänelle, että minulla on tissi kipeä. Hän ehdottaa, josko siinä olisi kramppi.
- Tissikramppi? Sehän on pelkkää rasvaa!
- No suonenveto sitten! On siellä ainakin verisuonia!
Isä tulee kotiin. Juhlitaan isänpäivää. Hän kertoo moottoripyöräjengiläisestä ja keilatuloksistaan, jotka ovat parantuneet huomattavasti viimevuotisiin verrattuna.

Mies soittaa ja sanoo ettei rintasyövän oirelistalla puhuta mistään viiltelystä mitään. Katson "Sillan" ja menen nukkumaan jotta herään aamulla Helsingin bussiin. Käymme miehen kanssa lounaalla, sitten ostamassa  Kanniston leipomosta leivän ja vadelmaviinerit, otamme päiväunet ja lähdemme kävelylle.
Käymme varmistamassa Yrjönkadun uimahallista, että se tosiaan on aina vain auki joko miehille tai naisille, mitään sekavuoroja ei tunneta. Pujottelemme Aleksin ja Esplanadin väliä aina sen mukaan mitä ikkunoita haluamme katsoa. Mies huomaa että hänellä on toisessa kengässä reikä, sukka on kostea  ja on pakko hankkia  heti paikalla uudet talvikengät.
- Mikäs tuolla on....Kenkäfriikki?! No, siellä on varmasti halapaa!
- Mmmm...hmmmm....



Suvi Teräsniska: Täydellinen elämä https://www.youtube.com/watch?v=73GZKW7dP_E