Televisiosta tuli taas elokuva ”Julie ja Julia” ja tietysti katsoin, vaikka osaan sen jo eessun taassun ulkoa.
Meryl Streep on niin ihana
huudahdellessaan Julia Childina että ”what can I doooooo?” ja pilkkoessaan
kilpailunhaluisesti sipulia pariisilaisessa kokkikoulussa. Ja ne ruuat! Kala,
joka ui voissa ja suklaakakut ja bruschetat ja ennen kaikkea boeuf bourguignon, burgundinpata, joka
ui punaviinissä ja muhii uunissa vaikka kuinka kauan ja on aivan ihanaa. Meryl
Streep kertoi muistaakseni jossain haastattelussa lihoneensa seitsemän kiloa
filmausten aikana.
Olen tehnyt
burgundinpataa kerran. Sekin oli aika pian sen jälkeen kun olin nähnyt elokuvan.
Siitä on nyt kaksi vuotta. Tai kolme. Oli joulukuu, siitä olen varma, ja
minulle oli tulossa kylään kaksi ystävätärtä joita en ollut nähnyt pitkään
aikaan. Oli niin paljon kaikkea hässäkkää etten oikein muista millaista siitä
tuli. Sen muistan, että olin hätää kärsimässä yrittäessäni paistaa herkkusieniä
oikeaoppisesti Julian oppien mukaan (se
kohta tuli elokuvasta, itse reseptissä sienet käsketään vain ”käsitellä”) ja
varsinkin ruskistaessani lihoja ”lähes savuavaksi” kuumennetussa rasvassa.
Muistan, että keittiön valtasi kauhea käry ja että ruokaa tuli paljon. Mutta en
muista tarkasti miltä se maistui. Nyt haluan tehdä saman uudestaan.
Meillä on hyllyssä
miehen edesmenneen äidin peruina Julia Childin ”Ranskalaisen keittiön
salaisuudet”. Mieskin näki sen padan televisiosta ja hänkin haluaa. Mutta
resepti on iso ja vie aikaa. Haluamme valmistaa burgundinpataa johonkin
erityistilanteeseen. Mahdollisimman
pian. Mutta minä olen edelleen paastolla. Paaston jälkeen ensimmäinen
ateria ei mitenkään voi olla burgundinpata. Eikä toinen eikä kolmaskaan. Eikä
neljäs. Ehdotan miehelle, että
juhlisimme tänä vuonna amerikkalaisittain kiitospäivää ja kutsuisimme ystäviä
kylään. Mutta ystäväpiiriimme kuuluu
kasvissyöjiä, jotka tuskin olisivat kiitollisia saadessaan eteensä
kukkurallisen lautasellisen höyryävää häränlihaa (no, nautaa, mutta kuitenkin).
Entä
jos tekisimme sitä itsenäisyyspäiväksi ja söisimme sitä kaksistaan samalla kun
katselisimme linnan juhlia (me olemme aika kovia syömään, kyllä se onnistuisi ja lopun voisi pakastaa)? Tai ihan vain jonain tavallisena sunnuntaina (josta
tulisikin aivan erityinen sunnuntai
siksi, että tarjolla olisi burgundinpataa)? Ajankohta on edelleen auki, mutta
kirjoitin varmuuden vuoksi reseptin ainesosat paperilapulle jonka sujautin
lompakkooni ihan vain siltä varalta, että insipiraatio iskee aivan
vastustamattomana jonain tavallisena tiistaina
Julia leikkaa sipulia: http://www.youtube.com/watch?v=RiDktbskePg&feature=related
Törmäsin jokin aika sitten tähän hurmaavaan blogiisi, ja olen nyt jonkun kuukauden seurannut seikkailujasi. Tiedätkös, tulit mieleeni katsoessani tuota elokuvaa! Aika hauskaa, että teiltä löytyy Julia Childsin keittokirja ja sinä - kuten Juliekin - olet tehnyt burgundinpataa :) Kiitos blogista, kirjoitat hyvin ja nasevasti. tt
VastaaPoistaKiitos itsellesi. Mukavaa, että luet blogiani. Ja hauska tuo elokuvayhteensattuma!Burgundinpata odottaa vielä otollista ajankohtaa...
VastaaPoista